Anmeldelser



søndag den 6. november 2011


Elegancens topscore

Med Café Jacobs’ udsøgte menukort tiltrækker den ikke kun sultne Skagboer på en overskyet efterårsdag. Både nordmænd og svenskere bliver ligesom os fristet af den hyggelige atmosfære, den afslappende musik og det alsidige menukort. Caféen er ikke blot en café, men også en restaurant og en bar og har derfor scoret de fleste målgrupper som gæster.




Sæson efter sæson løber Caféen af sted med blændende succes. I hver eneste ferie, hvor jeg har betrådt Skagens fyldte gågade, har café Jacobs været centrum for mylderet. Heldigvis er efterårsferien mindre belastet af gæster, og det var til vores fordel, da vi dukkede uanmeldt op og ville have en god frokost. Til vores skuffelse kom ingen servitrice os velkommende i møde, men i stedet var det op til os selv at finde et ledigt bord. Naturligvis var der optaget ved vores stambord i sofaen med udsigt til gågaden, så alternativet blev et 3-personers bord tæt ved baren.
En mindre hektisk stemning var der blandt tjenerne, som ellers i sommermånederne plejer at suse rundt imellem gæsterne og udsende stressende viberationer. I disse solbestrålede måneder åbner de deres store terrasse hvor der er udendørs servering for de gæster, der foretrækker at sidde i centrum af Skagens travlhed.

Ingen Nationalitet under stjernehimlen

Eftersom Skagen trods alt er en havneby, skal der være plads til turrister heriblandt nordmænd og svenskere. Der bør dog ikke være et overtal af disse besøgende, for når man går på fint cafébesøg, er det sidste man ønsker at blive forstyrret af en flok larmende nordmænd i North face jakker. Deres dominerende latter og tophuer fylder hurtigt for meget i det ellers så beroligende lokale. Cafe latten som burde være blevet nydt i et afdæmpet toneleje samt omgivelser, der signalerer tryghed og varme, blev derfor skyllet lidt for hurtig ned.
Når ikke de besøgende får en Oscar i kategorien for god stemning, kommer det caféen til gode at have indbygget en stjernehimmel over baren. Belysningen i rummet er nedtonet, hvilket gør de små lys i loftet mere fremtrædende. Lysene slår skiftevis over i blå, gule, grønne og røde nuancer, hvilket for nogen kunne lyde en anelse vulgært. Men på trods af musikken, træmøblerne og de store panoramavinduer er det lykkedes dem at slippe godt af sted med det alligevel. Stearinlysene på bordene gør det bestemt heller ikke mindre attraktivt at betræde rummet, når man på gågaden lige er blevet blæst godt og grundigt igennem af den kraftige skagensvind.

En skuffende flok tabere

På det fristende menukort prøvede den ene lækre ret efter den anden, at overbevise mine lyster om at blive valgt. Skaldyr, bøffer, fisk, supper og salater var tæt på målstregen, men den ganske almindelige Club sandwich blev vinderen også fordi denne ret er nem at sammenligne med andre tilsvarende. Som forventet dukkede der efter mindre en 10 minutter en smukt komponeret Club sandwich ledsaget af en frisk salat op, og udfyldte det meste af bordet.  Det var noget så enkelt, som en velkrydret og let Karrydressing og lidt mere bacon end der er på så mange andre Club sandwicher, som gav kvaliteten et hak opad. 
En Club sandwich burde ifølge min ledsager og jeg dog være delt over i fire dele, men denne var blot delt over i to. Hvis dette er et specielt behov, bør man derfor bede tjeneren om at skære den over endnu engang inden servering. Det lyse sandwichbrød præget af en let sprød overflade og en udsøgt intens smag mere end opvejede de kun to dele af serveringen. Hvis noget negativt absolut skulle nævnes, ville det være den lidt vandede agurk. Den var en anelse malplaceret sammen med resten af de ellers friske og farvestrålende grøntsager.

Retten koster intet mindre end 79 kroner, og når der knapt kan sættes blot en enkelt finger på hverken kvaliteten eller kvantiteten, kan retten derfor anbefales til et hvert nysgerrigt smagsløg. Der blev tilbudt pommes frittes som tilbehør, men retten i sig selv er mere end rigelig til at mætte to fuldvoksne mennesker.
Til sandwichen slukkede jeg tørsten med et glas isvand og en kop the. Fornemt kom en ung smilende medarbejder mig til tjeneste med 4 varianter af den eksklusive the fra ”Perchs the house”. Hun gav mig muligheden for at vælge mellem Green Tea, Earl Grey, Chai Tea og Lemon & Apple Tea. Beslutningen faldt på Chai Tea. I øjeblikket hvor den første dråbe strejfede min tunge, var jeg i det rene the-paradis. Vigtigt at påpege er, at jeg på et utal af andre restauranter er blevet tilbudt et refill af kogende vand, men at jeg her måtte betale 17 kroner for et enkelt tebrev, som tilsyneladende kun måtte bruges en enkelt gang. Øjeblikket gjorde det alligevel alle pengene værd, så også teen kan kraftigt anbefales.

Tip: tjek regningen inden du forlader restauranten. Hvis dette ikke havde været tilfældet for min ledsager og jeg, var vi kommet af med 116 kroner for meget. Vi fandt det underholdende, at vi egentlig var klar til at betale de 288, som det kostede, inden de 116 var blevet trukket fra. Det siger bestemt noget om kvaliteten. Heldigvis returnerede en halvflov men smilende tjener pengene uden diskussion.

Alt taget i betragtning var det en positiv oplevelse med både god mad til rimelige priser, venlige tjenere og en okay stemning på trods af de larmende nordboer.

Derfor kviteres Café Jacobs med:

 

Adresse: Havnevej 4a, Skagen 9990, Danmark
Tlf: 98441690


_________________________________________________________________



torsdag den 3. november 2011


En italiensk charmør

Ikke fordi kvaliteten af maden er fulkommen overdådig, men fordi de med deres særprægede indretning og ualmindelig charmerende tjenere formår at få hver en gæst til at føle sig som noget ganske særligt. På en sidevej til Skagens mest betrådte gade, nemlig gågaden, ligger denne lille charmør af en restaurant. Tæt på havnen hvor diverse andre restauranter ligeså prøver at lokke gæster til sig. Dette er dog mest i form af frisk fisk og andre delikatesser fra havet. Hvis man bliver mættet nok af fisk gennem havnens aroma, kan det være ganske rart at få serveret en anden spise til en afveksling. Derfor er Firenzes beliggenhed glimrende og meget attraktiv især for havnegæster. De sultne kaptajner som naturligvis helst vil tilbringe deres tid på båden, kan også få stillet sulten, da Firenze ikke blot er en restaurant, men tilmed et pizzeria.


Bekymring gjort til skamme

Italienske restauranter kan ofte komme til at fremstå som wannabee’s. Og med Firenzes overdrevet italienske udseende er den på facaden en del af denne kategori, men al bekymring bliver gjort til skamme så snart man træder inden for. Jeg ved, at jeg ikke er alene om at mene, at Firenze har masser af sjæl, og er fuldt ud gennemført til de mindste detaljer.  Da den er italiensk inspireret, er der lagt ekstra meget vægt på den indvendige atmosfære mht. indretningen og nøje udvalgte nipsting.  Rundt i krogene står der små figurer af pizzamænd og anden italiensk pynt, som oprindeligt kommer fra Italien. Hylder med gamle italienske vine hænger på de mørkegule vægge, men det mest iøjnefaldende er uden tvivl det store billede af Leonardo Da Vinchi’s Vitruvianske mand, som hænger ved siden af pizzaovnen.
      Da en italiensk tjener kort efter vi havde sat os til rette, ved det bord vi var blevet henvist til, kom hen for at tage imod bestilling, tændte han et stearinlys på bordet, og straks følte vi, at vi sad i Firenze. De mørkebrune træmøbler bidrog også meget denne følelse. Men eftersom det er blevet til en tradition at besøge restauranten, hver gang vi er i Skagen på ankomstdagen, var forventningerne også tårnhøje.

En stor beslutning

Da jeg nåede til at skulle vælge en ret, havde et sikkert valg været originalen Spagetti Bolognese eller den fantastiske pizza Peperoni, som jeg ved de laver bedre end i Italien. Men denne gang var min opgave at anmelde restauranten i stedet for et almindeligt hyggebesøg. Derfor overbeviste jeg mig selv om at prøve noget nyt. Valget faldt på Penne al Salmone. En enkel pastaret med laks, koriander og flødesovs. Eftersom vores meget fleksible tjener var villig til at gøre hvad som helst for at opfylde vores ønsker, bad jeg ikke alene om at få pastaen med ovnstegt i stedet for røget laks, men også om jeg kunne få en ekstra stor portion. Dette var absolut intet problem. Min ledsager valgte en omelet med skinke og friskt grønt.  

Anretningen var bestemt ikke noget at råbe hurra for. En rodet pasta med al den gode fløde liggende på bunden af den halvdybe tallerken og laksen som lå øverst, var ærlig talt lidt af en skuffelse. Maden fik et par omrøringer med gaflen, og fladt lidt mere på plads, og så snart jeg tog den første bid, var jeg i den syvende himmel. En perfekt saltet laks og en uimodståelig cremet og delikat flødesovs fik mig til at lukke øjnene af ren nydelse.  Jeg havde lidt dårlig samvittighed over mit førstehåndsindtryk af retten, men jeg var så begejstret, at jeg straks lagde det bag mig. Anretningen af min ledsagers omelet var fejlfri. Med smukt komponeret salat i den ene halvdel separeret fra omeletten i den anden, vidnede den i modsætning til min anretning om det rene overskud i køkkenet. Hvad der vidnede om det modsatte, var den hjemmerevne parmesanost, som ikke blev tilbudt. Den blev til gengæld straks serveret kort efter efterspørgslen.  Lækkert langtidshævet brød med smør til, serveres til alle gæster.

Desserten som jeg ellers plejer at have gjort mere end plads til, måtte undværes, da laksen fra hovedretten lå så tungt i maven, at selv en hjemmelavet pandekage med sukker og marmelade ville have været mig uspiselig. Det må være en god undskyldning til at komme igen en anden gang. Der var ellers både tilbud om is, kage og ”husets specialiteter”.

Hvad angår vinkortet er der et stort udvalg af italienske rød- og hvidvine, som familien pga. af deres store interesse for god vin selv har udvalgt fra diverse vingårde verden over.


Sund familieånd

Det er bemærkelsesværdigt med den familievenlige stemning. Firenze er især attraktiv for børnefamilier, da menukortet har et bredt udvalg af gode retter til børn. Der er mulighed for mindre portioner og minipizzaer, og tjenerens fleksibilitet er også til fordel for mindre med specielle behov. Restauranten har ikke den mest fornemme attitude, hvilket tilmed giver plads til de små. Hermed ikke sagt at det er en legeplads, for de formår stadig at holde en afslappet stil, så der kan være plads til romantiske middage for to. Familieånden i rummet kan Franco Bueti få den fulde ære for. Som delejer af Firenze sammen med resten ad Bueti-familien formår han at tilfredsstille alle gæster uden at være påtrængende. Med et smil over hele femøren går han rundt, og serverer, mens han gør alle i godt humør med den sjove italienske humor, der er i blandt de ansatte. Han får hurtigt stablet nogle interne jokes op med gæsterne, og man føler sig øjeblikkeligt velkommen i deres italienske drømmeverden.

Nu tænker du sikkert over, hvor meget sådan en middag egentlig koster. Faktisk er priserne mere end overkommelige. Fx koster en pizza Margarita 63 kroner. Hertil skal det siges, at de er meget store, og at det ikke kun er 3 stykker pepperoni og 2 stykker annanas, der er på en pizza Hawai. Derimod er der fyldt godt på med al slags fyld heri inkluderet ost og tomat.  Alt i alt mundede regningen ud i 351 kroner for to hovedretter, vand, vin, brød, ost, en fantastisk god betjening og ikke mindst en dejlig italiensk oplevelse. En tur til Firenze er ifølge mig mere værd end det.

Derfor kviteres Restaurant Firenze med
        


Adresse: Havnevej 9. 9990 Skagen, Danmark.
Tlf: 98451922

1 kommentar:

  1. Hold da helt op - sikke en flot blog! Flotte billeder og godt skrevet!
    Hilsen veninden fra folkeskolen

    SvarSlet