Nogen vil måske kalde det kager, men disse små
napoleonshatte i miniudgave syntes jeg godt man kan kategorisere som konfekt.
Der er i hvert fald ikke til ret meget mere end to bidder. Jeg har valgt at
lave dem så små, fordi jeg syntes at de store tit bliver kvalme med al den
marcipan – og så fordi jeg syntes de er meget smukke, delikate og ikke mindst
appetitlige i miniudgave. Samtidig er de et godt alternativ til den
traditionelle kransekage som de fleste enten bevæger sig ud i at lave selv til
nytår, eller snyder med at købe sig til. For at pifte dem op har jeg hakket
lidt pistagenødder og drysset på toppen, og derudover er der selvfølgelig mørk
chokolade i bunden, som jo hører til på en rigtig napoleonshat.
Ingredienser (ca. 60 stk.):
Dej:
300 g. hvedemel
150 g. flormelis
200 g. smør
2 æggeblommer (+1 til pensling)
1 spsk. Koldt vand
220 g. ren, rå marcipan
1 håndfuld pistacienødder og/eller mandler/mandelflager
300 g mørk (smelte)chokolade
Sådan gør du:
Bland mel, flormelis og smuldret smør i en skål og tilsæt æggeblommerne.
Saml dejen med vandet og når den er homogen sættes den i
køleskabet med film over i 45 minutter.
Imens dejen hviler i køleskabet trilles marcipanen til ca.
60 små kugler (1,5 dm. ca.)
Når dejen er kommet ud af køleskabet rulles den ud på et
mel- el. flormelis-drysset bord. Dejen skal være ca. 3-5 mm. tyk. Nu stikkes de
runde kager ud med et glas eller en dejudstikker med en diameter på ca. 5 cm.
Dette gentages indtil der er ca. 55 kager.
Nu lægges marcipankuglerne på hver deres dejkage og dejen
samles forsigtigt med tre fingre omkring marcipankuglen.
Hver hat pensles med æg hvorefter pistagenødderne hakkes og
drysses på toppen af dem. Når dette er gjort med alle hattene sættes de over på
en bageplade hvorefter de bages midt i ovnen i ca. 9-10 minutter ved 190 grader
varmluft. Når de er gyldenbrune tages de ud af ovnen og køler af.
Samtidig laves chokoladen, som blot skal smeltes over et vandbad.
Hattene dyppes i chokoladen og nødderne og sættes et køligt sted indtil servering.
Sprøde, lækre og delikate konfekt-stykker til et smukt
nytår.
Selvfølgelig kan de også laves til andre særlige lejligheder end lige netop nytår, men denne begivenhed er nu oplagt når marcipan og kransekager som regel er et must i denne sæson.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar