Det er nu blevet tiden med julefrokorster og sene
julearrangementer hver weekend, hvilket betyder masser af god mad og godt
selskab. Men dagen efter når man vågner, har man bare ikke lyst, til at gøre
det helt store ud af morgenmaden. Det er heller ikke fordi havregrynene og cornflakesene
er superattraktive. Derfor er det en glimrende idé lige at slå en hurtig dej
inden man tager af sted til fest. Det tager 10 minutter og det er det hele værd
når man vågner og føler sig bombet og egentlig allerhelst vil blive liggende
under dynen. Men med sådanne en dej i køleskabet, lover jeg at man nok skal
komme ud af fjerende. Så kan man jo altid gå op under dynen igen, med sin nybagte
og smurte bolle i hånden samt en kop te og alle sine lektier. Det er opskriften
på en god lørdag.
Ingredienser(ca. 14 stk.):
5 dl koldt vand
10 gram gær
2 tsk. Salt
600 g. Hvedemel
æg eller kaffe til pensling
Sådan gør du:
Start med at smuldr gær i vand, og når det er opløst
tilsættes salt og mel lidt efter lidt.
Når dejen mærkes fast, men stadig er lidt klistret og er
blevet æltet 100 gange, stilles den i køleskabet med plastiklåg over i 15 timer
eller natten over.
Efter de 15 timer tages dejen ud af køleskabet og formes til
boller.
De hæver i 30 minutter til 2 timer.
Kaffe røres op i en kop.
De pensles med kaffen og sættes ind i en 200 graders varmluft
ovn.
Her bages de i 15 minutter til de er gyldenbrune og ser
sprøde ud på toppen.
De køles af i 15 minutter
.... og spises som de er, eller med
ost, marmelade, smør eller anden form for morgenmadspålæg.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar