søndag den 16. december 2012

Nemme morgenboller


Det er nu blevet tiden med julefrokorster og sene julearrangementer hver weekend, hvilket betyder masser af god mad og godt selskab. Men dagen efter når man vågner, har man bare ikke lyst, til at gøre det helt store ud af morgenmaden. Det er heller ikke fordi havregrynene og cornflakesene er superattraktive. Derfor er det en glimrende idé lige at slå en hurtig dej inden man tager af sted til fest. Det tager 10 minutter og det er det hele værd når man vågner og føler sig bombet og egentlig allerhelst vil blive liggende under dynen. Men med sådanne en dej i køleskabet, lover jeg at man nok skal komme ud af fjerende. Så kan man jo altid gå op under dynen igen, med sin nybagte og smurte bolle i hånden samt en kop te og alle sine lektier. Det er opskriften på en god lørdag.  

Ingredienser(ca. 14 stk.):
5 dl koldt vand
10 gram gær
2 tsk. Salt
600 g. Hvedemel
æg eller kaffe til pensling

Sådan gør du:


Start med at smuldr gær i vand, og når det er opløst tilsættes salt og mel lidt efter lidt.


Når dejen mærkes fast, men stadig er lidt klistret og er blevet æltet 100 gange, stilles den i køleskabet med plastiklåg over i 15 timer eller natten over.


Efter de 15 timer tages dejen ud af køleskabet og formes til boller.


De hæver i 30 minutter til 2 timer.


Kaffe røres op i en kop.


De pensles med kaffen og sættes ind i en 200 graders varmluft ovn.


Her bages de i 15 minutter til de er gyldenbrune og ser sprøde ud på toppen.


De køles af i 15 minutter 


.... og spises som de er, eller med ost, marmelade, smør eller anden form for morgenmadspålæg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar